Overzicht
-
'Ik blijf hier graag, want ik zit hier echt op mijn plek.'
'Ik werk bij de Spar. Het is best een kleine supermarkt, daarom moest ik in het begin wel even wennen. Ik houd namelijk van drukte om me heen, maar het is ook fijn omdat ik al mijn collega's goed ken. Ik heb veel jonge collega's die bijvoorbeeld als bijbaan hier werken. Dat is hartstikke leuk, omdat ik van alles van hen kan leren. Bijvoorbeeld nu we voor Spar een Instagram-account aan het maken zijn. Zij weten hoe je dat goed doet en dat is echt leuk om te zien. Ik twijfel soms over mezelf en vind het moeilijk om te zeggen wat ik wil. Hier wordt echt naar je geluisterd als er wat is, dat maakt het makkelijker. Een ritme is voor mij belangrijk en daarom werk ik altijd in de ochtenden. Ik zou in de toekomst graag meer werken. Hoe dan ook blijf ik graag bij Spar, want hier zit ik op mijn plek.'
- Tamara, kandidaat WSP BBD
-
'Je hebt geen hoog niveau nodig om ver te komen in je werk'
'Ik ben via een stage bij Vimotec gekomen. Iedereen heeft hier zijn eigen ding, iets wat hun kracht is. Zelf heb ik een soort 'kantoor', daar staat de sealmachine. Sealen is echt mijn favoriete taak, omdat je daarvoor niet afhankelijk bent van anderen. Ik werk graag alleen, maar we hebben ook een heel leuk team. Samen doen we mee aan Viking Runs. Je motiveert elkaar en zo groeien we samen. Binnenkort gaan we technisch Engels leren. Dat is echt een uitdaging, maar het lijkt mij heel leuk. Ik spreek een beetje Engels, maar Engels gebruiken voor je werk is echt anders. Ik denk wel dat we het kunnen. Dat heb ik bij Vimotec wel geleerd: je hebt geen hoog niveau nodig om ver te komen in je werk. Dankzij mijn werkgevers voel ik me heel goed op mijn plek. Ze zijn duidelijk en straight to the point. Dat helpt mij heel erg. We hebben regels, maar het is ook heel gezellig. Op vrijdagmiddag zetten we de radio aan en zingen we allemaal mee.'
- Joran, kandidaat WSP BBD -
'Voor mij is de essentie van het inclusief ondernemen dat iedereen kan werken, maar ook dat ze ergens terecht kunnen.'
'Voor mij is de essentie van het inclusief ondernemen dat iedereen kan werken, maar ook dat ze ergens terecht kunnen. We bieden iedereen een eerlijke kans, van jong tot oud. Je stopt er veel tijd en energie in, maar je krijgt er ook veel plezier voor terug. Het is belangrijk dat je de hele samenleving binnen je organisatie hebt werken. Je medewerkers worden zich bewuster van de dingen die er spelen in de maatschappij. Je krijgt betrokken medewerkers en wederzijdse loyaliteit.
Een deel van onze instroom komt via UWV en een ander deel via de Sociale Dienst Drechtsteden. Daarnaast werken we ook tijdens het proces veel samen. Die ervaring is eigenlijk alleen maar positief. Ik heb bij beide organisaties gewoon één aanspreekpunt en dat is zo belangrijk. Die weet hoe mijn situatie is, dus ik hoef niet elke keer opnieuw mijn verhaal te doen. Ze bieden een luisterend oor, zorgen dat de papieren goed geregeld zijn en als ik vragen heb dan kan ik bij hen terecht'.
- Marco Behm, McDonalds Dordrecht
-
'We kijken naar wat iemand kan en zetten in op je kwaliteiten. Je ziet mensen opbloeien.'
Genieten van het groen in de Drechtsteden, dat kan onder andere door de inzet van A-Garden. Zij houden de groenvoorzieningen in de regio schoon en netjes met een gemotiveerd team. Veel van de werknemers zijn zij-instromers of medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is voor iedereen plek. "Je kunt van iedereen leren en we hebben allemaal onze talenten. We kijken naar wat iemand kan en zetten in op je kwaliteiten. Je ziet mensen opbloeien, omdat ze zoveel meer kunnen dan er op papier staat," vertelt Martin, hoofd bedrijfsbureau bij A-Garden.
A-Garden werkt al lange tijd met WSP BBD samen. In de vorige nieuwsbrief kon u al lezen over de mooie samenwerking tussen A-Garden en Profila zorggroep. “Zoveel mensen die wel willen werken vallen tussen wal en schip, we willen hen zien en kansen geven,” zegt Martin. Daar hebben ze een hele eigen techniek voor: ze werken met 'toveniers', oftewel een hovenier die goed ziet wat iedereen kan en ieders kwaliteiten op de juiste plek kan inzetten. Dat is de combinatie tussen vakkennis en sociaal waar A-Garden voor staat. Gemiddeld draait A-Garden 30% SROI per opdracht en hun werknemers werken met veel plezier. Zo bijvoorbeeld Oleg, een dove man uit Oekraïne. Samen met zijn teamleider Frans en collega Marcel hebben ze een manier gevonden om te communiceren en werken nu succesvol samen. “In ons groepje van vier hebben we allemaal een taak, zo werkt het fijn samen. En we doen ook leuke dingen samen. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld samen wokken.”
- Martin A-Garden